Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamaney’den Çin’e övgü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşen İran’ın dini lideri Hamaney, yaptırımlar uygulanırken yanlarında olduğu için Pekin’i övdü. Ülkesinin Batı’ya hiçbir zaman güvenmediğini söyledi.



Ä°ran'da resmi temaslarda bulunan Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping, Cumartesi günü ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü. Hamaney, Cinping'in ziyareti sırasında gelecek 25 yılı içeren kapsamlı bir stratejik iÅŸbirliÄŸi oluÅŸturulmasına dair iki ülke cumhurbaÅŸkanlarının vardığı anlaÅŸmayı “doÄŸru bir adım” olarak deÄŸerlendirdi.

Hamaney, yaptırımlar uygulanırken yanlarında olduÄŸu için Çin’i övdü. “Batılılar, Ä°ran ulusunun güvenini hiçbir zaman kazanamadı. Ä°ran halkı ve hükümeti Çin gibi bağımsız ve güvenilir ülkelerle iliÅŸkilerini geliÅŸtirmeye çalışıyor” dedi.

Cinping’in ziyareti sırasında Pekin ve Tahran, 10 yıl içinde ticaret hacimlerini 600 milyar dolara çıkarma konusunda anlaÅŸmıştı.

‘Enerjide güvenilir tek ülke Ä°ran’

Görüşmede, enerji alanında Ä°ran'ın OrtadoÄŸu’da güvenilebilecek tek bağımsız ülke olduÄŸunu savunan Hamaney, "Çünkü bölgedeki bazı ülkelerin aksine, Ä°ran'ın enerji politikası Ä°ran dışındaki herhangi bir etkenden etkilenmez" diye konuÅŸtu.

‘Koalisyon aldatmaca’

ABD öncülüğünde terörizmle mücadele gerekçesiyle kurulan koalisyonu "aldatmaca" diye nitelendiren Hamaney, "ABD tüm konularda böyledir ve asla dürüst değil" eleştirisinde bulundu.

‘Ä°slam Devleti demek saygısızlık’

KonuÅŸmasında ABD ve Batılı bazı ülkelerin Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) için örgütün kullandığı "Ä°slam Devleti"  ifadesini kullanmakta ısrar etmelerini eleÅŸtiren Hamaney, "Bu yaklaşım Müslümanlara saygısızlıktır ve sorunu çözmek yerine dolaylı yollardan bu tip grupların güçlenmesini saÄŸlıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera ve DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.